1. NTAK —A szállásadó regisztráció

Január elsejétől márküldeni kell a vendég adatokat az NTAK-nak. Az első, hogy regisztrálod magad, mint szolgáltató, majd a lakásod, mint szállás. Megmutatjuk, hogyan csináld. És mire figyelj!

Mi kell:

  • Az üzemeltető ügyfékapus belépési adatai
  • Az üzemeltető adószáma: 12345678–1–12
  • Magyar tudás (nincs angol oldal)

Elsőnek minden szállásadónak regisztrálnia kell a http://ntak.hu -n.

Itt a szállásadó ügyfélkapus bejelentkezési adataival lehet belépni. Belépés után az első lapon semmi érdekes nincs, a rendszer automatikusan beteszi a személyes adatokat. Csak egy e-mailt kell megadni. Ennek egyedinek kell lennie.

A következő oldalon kell megadni, hogy milyen módon üzemeltetjük a lakást. Valószínűleg a legtöbben, akik ezt olvassák Adószámos magánszemélyként teszik ezt. Tuti, ha 38 400 forint adót fizetsz évente. És itt kell beírni az adószámot is.

Ilyen egy adószám: 12345678–1–12

Az adószámra név alapján is ki lehet keresni, ha gondot okozna: https://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/afaalanyok/afaalanyok_egyszeru

Gratula!

Ha ellenőrzés után újra látod a személyes adatokat, akkor minden jól halad. A NAV-nál valóban bevagy jegyezve szállásadóként. Nekem fél óráit hibaüzeneteket dobált, ne csüggedj, ha esetleg veled is ez történik.

Próbálkozz, amíg el nem fogad vagy nem írja, hogy az adószám nem jogosult (ha ez történt, akkor irány a NAV).

A következő oldalon ki kell választanod z adószámhoz tartozó a főtevékenyéget és hogy mikor kezdted a szállásadást hivatalosan.

Ha nem tudod, akkor irány ez az oldal: https://ebev.nav.gov.hu/

Itt is az ügyfélkapu kell majd. A szolgáltatások menüpontban a törzsadatokra kell kattintanod, ahol válaszd az új lekérdezést. Az új oldalon az adózónál válaszd ki azt az adószámot, amit az NTAK-ban is megadtál. Nyomj a lekérdezés indítására. Kis idő után megjenik ez a link, hogy Elkészült eredméynek! Ha arra rákattintasz, akkor szines lesz a PDF ikon, amivel nyilik a dokumentum, amiben minden benne lesz, ami kell.

ALANYI ADÓMENTES

Ezt se felejtsd kipipálni, ha áfamentes vagy.

A Következő oldalon kell megadni az üzemeltető címét, tehát itt még nem a szállás címét. A helyrajzi számot kérik, de az kihagyható. A következő oldalon megint jön az e-mail és a telefonszám megadása. Itt már lehet ugyan az, mint más regisztrációkor.

Menj el pihenni. Mert még nem vagy kész. Most jön a második lépés. A szálláshelyedet is regisztrálnod kell.