Minden amit tudnod a kell az új 4 százalékos adóról, a turizmusfejlesztési hozzájárulásról

A szállásadóknak új adót kell diéntől fizetnie. Mindenkire vonatkozik, aki magánszálláshelyet üzemeltet, vagy más módon hasznosítja idegenforgalmi célra ingatlanát.

Az adó mértéke a bevétel 4 százaléka. A cikk végén példát is mutatunk a számoláshoz. Az adó alapja pedig a havi bevétel.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a bevallás és a befizetés gyakorisága az áfabevalláshoz igazodik.

De sokan megkavarodnak ezen a ponton, hiszen a legtöbb Airbnb-s nem fizet áfát, mivel a bevétele 12 millió forint alatt marad évente. Sokan ezért azt hiszik, nem is kell fizetniük, vagy jobb esetben elég évente bevallaniuk.

Sőt sokan a NAV-nál is ezt a tájékoztatást kapták.

Kardos Barbara, a bnbnMore ügyfeleinek okleveles könyvelőjét könyvelője viszont tiszta vizet önt a pohárba.

Alanyi adómenteseknek ugyan elég évente egyszer tárgyévet követő év február 25-ig a bevallást elkészíteni és befizetni a 4 százalékot.

De

azon alanyi adómentesek, akiknek soron kívüli áfabevallási kötelezettsége van havonta a közösségen belülről igénybe vett szolgáltatások miatt (Airbnb, Booking), havonta kell eleget tegyenek TFHJ bevallási és befizetési kötelezettségüknek is.

Illusztráció, hogy mire költi az állam a hozzájárulásunk.

Magyarul, ha nem adsz le áfabevallást és van Airbnb és Bookingos bevételed, akkor már itt hibát követsz el. A fordított adózás miatt az Airbnb 3 százalék és a Booking 15 százalék jutalékának az áfáját a vevőnek kell bevallania és befizetnie.

Egy NAV ellenőrzéskor tehát nem csak amiatt kaphat büntetést az Airbnb-s, ha az áfabevallást és fizetést elmulasztotta, hanem a hozzájárulási adó miatt is.

Nehezíti a dolgot, hogy a bevalásshoz szükséges xxTFEJLH elnevezésű nyomtatványt csak akkor lehet havonta beküldeni, ha már elkezdi az adózó a havi áfabevallás elküldését.

Példa az adó számításához:

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás bevétele (kiszámlázott összege) 200.000 Ft, ebből befolyik az Airbnb-tól 194.000 Ft. Airbnb szolgáltatás számlája 6.000 Ft.

Fizetendő áfa: 6.000 Ft×27% = 1.620 Ft kerekítve 2.000 Ft (határidő: tárgyhónapot követő hó 20-a)

Fizetendő TFHJ: 200.000 Ft×4% = 8.000 Ft (határidő: tárgyhónapot követő hó 20-a)

Fizetendő IFA: 200.000 Ft×4% = 8.000 Ft (határidő: tárgyhónapot követő hó 15-e)

Telefon: +36 30 213 4320
[email protected]
https://kardosbarbara.hu